Duiktips - Editie 2020 - HUIZEN

Hieronder vind je alle informatie over de 4e Nieuwjaarsduik Huizen. Je kunt zien waar de duik precies plaats zal vinden en hoe laat de Nieuwjaarsduik Huizen van start zal gaan.

 

Hoe bereid je je eigenlijk voor op de duik en hoe kan je het beste de kou trotseren? Het water aan de Zomerkade is veel kouder dan het zeewater aan de kust. Hou daar rekening mee. 

1. Deelname aan de Nieuwjaarsduik is niet geschikt voor:

 

  • mensen met hartklachten;

  • mensen met cara en chronische luchtwegproblemen;

  • mensen met suikerziekte;

  • mensen die onder behandeling zijn van een arts/therapeut;

  • mensen die verkouden zijn, griep of koorts hebben;

  • mensen die op doktersadvies niet mogen deelnemen;

  • mensen die onder invloed van alcohol en/of drugs zijn;

  • deelname onder invloed van alcohol en/of verdovende middelen is niet toegestaan;

  • kinderen jonger dan 8 jaar i.v.m. groter risico op onderkoeling.

Bij twijfel en voor mensen met medicijngebruik adviseren wij om doktersadvies te vragen. 

2. Duiktips en veiligheid

 

Georganiseerde duik

Belangrijk is dat mensen die graag het koude water willen trotseren op 1 januari dit wel bij een georganiseerde duik doen. De duik in Huizen is een georganiseerde duik waarbij ook de reddingsbrigade, KNRM en EHBO betrokken is. Het koude water neemt namelijk wel wat risico's met zich mee. Daarom luidt het advies om uitsluitend deel te nemen aan een georganiseerde duik waar gekwalificeerd toezicht aanwezig is.

 

Kom op tijd

Nieuwjaarsduiken worden vaak goed bezocht door zowel deelnemers als toeschouwers. Hierdoor kan de lokale infrastructuur overbelast raken. Op tijd vertrekken voorkomt een hoop ergernis en geeft je de tijd om de duiklocatie te bekijken zodat je zo snel mogelijk weer uit het koude water kunt komen.

 

Bescherming tegen kou

Weet je dat je snel onderkoeld raakt, smeer je dan in met vaseline of draag een neopreenpak.

 

Kleding

Zorg dat je bij terugkeer uit het water direct slippers/schoenen aan doet. De kou zit in de grond tijdens een Nieuwjaarsduik. Het lichaam warmt zich vrij snel na de duik op, echter zal men “blootvoets” lange tijd warmte naar het strand blijven afgeven. Zet ook een muts op; veel warmte verlies je ook via je hoofd. Tijdens de duik is het ook wenselijk gebruik te maken van surf/duikschoenen. Dit beschermt je voeten tegen enthousiaste duikers maar ook tegen het bezeren door ijsklompjes en eventuele schelpen, takjes, etc. Sluit de kou niet op… Kleed je niet direct te dik aan, maar geef het lichaam de tijd eerst de “kou” uit je lichaam te werken. Bij dikke kleding kan de kou het lichaam niet uit omdat deze tussen de kleding vastgezet wordt. Je kan dan alsnog onderkoeld raken. Draag bijvoorbeeld tijdens het opdrogen een badjas en kleed je daarna om. Zoek indien aanwezig een warme omgeving op om je weer om te kleden, maar ga niet direct onder een warme douche staan, dat kan leiden tot flauw vallen.

 

Goede gezondheid

Duik niet wanneer je je niet fit voelt of wanneer het medisch onverantwoord is om te duiken. Het is niet alleen een risico voor jezelf, maar ook voor andere duikers en de hulpverleners. Indien je tijdens of na de duik onwel wordt, meldt je dan bij de EHBO of een huisartsenpost. Je kunt je beter op tijd even laten nakijken dan (te) laat behandeld worden. Ook als je een paar uur na een duik onwel wordt, raadpleeg dan direct een huisarts. Dit kan nog gerelateerd zijn aan de duik, bv. door onderkoeling.


3. Houd deze pagina in de gaten!

Op de Homepage van deze website vind je de laatste informatie. Je kunt ook direct zien of de duik vanwege het extreme weer wel of niet door kan gaan. Ben je van plan te gaan duiken? Hou deze pagina dan in de gaten. 

4. Kom op tijd

Zorg dat je op tijd aanwezig bent om je te kunnen aanmelden en omkleden. In Huizen zal de duik om 15.00 uur starten, maar je kunt je al vanaf 13.30 uur aanmelden in de verwamde tent. Zorg dat je op tijd bent want de gemeenschappelijke aanloop en warming-up wil je natuurlijk niet missen!

5. Zorg dat je warm blijft

De duik in Huizen vind volgens de traditie plaats in (open) onverwarmd water. Omdat de Nieuwjaarsduik natuurlijk plaats vind in het midden van de Hollandse winter, kan het nogal koud worden! Neem slippers mee zodat jouw voeten niet teveel afkoelen tijdens het wachten op het startschot. Wij raadden je aan om warme droge kleding mee te nemen en je gelijk na de duik weer af te drogen en aan te kleden. Ga daarna pas lekker genieten van een kop warme erwtensoep! Elke deelnemer ontvangt natuurlijk ook een Unox muts, zodat je hoofd in ieder geval lekker warm blijft! In Huizen zal er ook muziek zijn zodat iedereen lekker warm blijft terwijl er wordt afgeteld naar de duik!

6. Ben ik fit genoeg om te duiken?

Net als bij elke fysieke inspanning is het natuurlijk belangrijk om goed te kijken of je lichaam voldoende fit is om deel te nemen. Dat geldt voor het lopen van bijvoorbeeld een marathon, maar dat geldt ook als je op 1 januari in het koude Gooimeer duikt. Dat wat de Nieuwjaarsduik zo leuk maakt en wat je juist die frisse start geeft, dat is ook wat er voor zorgt dat je even goed moet nadenken of je lichaam die kou wel aan kan. En twijfel je? Vraag even advies bij je huisarts.

7. Kan ik kaarten reserveren?

Voor de duik in Huizen moet je je vooraf registreren (via deze website) om zeker te zijn van je officiële deelname. Inschrijving gebeurd ook bij overgebleven plaatsen ter plaatse op 1 januari, vanaf 13.30 uur. Tevens dien je je op locatie ook na voor inschrijving nog te melden op locatie en je goody bag op te halen. 

8. Waar moet ik zijn?

In Huizen vindt de Nieuwjaarsduik plaats op het strand aan de Zomerkade ter hoogte van de Wedekuil en het kunstwerk. Als je op het strand aankomt staat duidelijk aangegeven waar je moet zijn! Je auto kun je gratis parkeren bij de Surfclub of aan de boulevard direct bij het evenementen terrein.